4500+ GK GS Important Question Book for All Competitive Exam

Dear Students – आशा करते है कि आपकी तैयारी भी अच्छी चल रही होगी ।  आज हम आपके लिये 4500+ GK GS Important Question Book for All Competitive Exam लेकर के आए है जो की आने वाले सभी एग्जाम जैसे – SSC, SSC 10+2, BANK, SBI PO, UPSC, POLICE, CPO, IBPS PO,TET,CTET और अन्य Competitive Exam के लिए बहुत ही उपयोगी और महत्वपूर्ण है। आप सभी इस पुस्तक को Download कर के एक बार अवश्य पढें।

Most expected General awareness One-liners

Q1. Name the former Real Madrid, Barcelona and Atletico Madrid coach who passed away recently.
Answer: Radomir Antic

Q2. The South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC) Development Fund (SDF) has allocated _______ for COVID-19 related projects in its member states.
Answer: $5 million

Q3. Name the renowned Indian-American journalist, who was a former contributor to the United News of India news agency, recently passed away due to corona-virus.
Answer: Brahm Kanchibotla

Q4. Name the England’s all-rounder who has been named as the Wisden’s leading cricketer in the world 2020.
Answer: Ben Stokes

Question 5. Name the British actress who was best known for playing the legendary Bond girl Pussy Galore in the 1964 James Bond movie ‘Gold-finger’, has passed away recently.
Answer: Honor Blackman

Question 6. Tribal Cooperative Marketing Development Federation of India collaborated with _____ for developing a digital communication strategy for promoting a digital campaign for Self Help Groups
Answer: UNICEF

Question 7. Name the person who has been appointed as the managing director and chief executive officer of the Bharti AXA Life Insurance.
Answer: Parag Raja

Question 8. The Government of India has launched an _________ to combat COVID-19 for all front-line workers to equip them with the training and updates in coping with COVID-19 pandemic.
Answer: iGOT e-learning platform

Question 9. Name the organization which has developed Personnel Sanitisation Enclosures (PSE) and Full Face Mask (FFM) to protect primarily healthcare professionals from novel coronavirus.
Answer: Deference Research and Development Organisation

Question 10. Name the person who has topped the Forbes billionaires list titled “The Richest in 2020”.
Answer: Jeff Bezos

Question 11. Name the ministry which has launched a campaign titled ‘Bharat Padhe Online’.
Answer: Ministry of Human Resource Development

Question 12. Asian Development Bank (ADB) assured of ______ support package to India to fight against COVID-19 pandemic
Answer: $2.2 billion

Question 13. Name the company which has announced the launch of a virtual Braille keyboard for Android users with low vision or blindness. This new keyboard will enable these people to type on their phones without additional hardware
Answer: Google

Question 14. Name the operation recently launched by the Delhi Government to curb the spread of COVID-19 in the national capital.
Answer: Operation SHIELD

Question 15. Government of India (GoI) has announced to allocate _____ for ‘India COVID-19 Emergency Response and Health System Preparedness Package’.
Answer: Rs. 15000 crores

Question 16. Name the Australia university which has partnered with Hyderabad-based Indian Immunologicals Limited (IIL) to develop the COVID-19 vaccine using the “latest codon de-optimization technology”.
Answer: Griffith University

Question 17. Name the Pulitzer Prize-winning American reporter who has written a book titled ‘The Art of Her Deal: The Untold Story of Melania Trump
Answer: Mary Jordan

Question 18. Name the two times Grammy award winner & American folk singer who passed away recently due to the COVID-19 complications.
Answer: John Prine

Question 19. Name the person who has been appointed as the new Managing Director & Chief Executive Officer of the IFFCO Tokio General Insurance company.
Answer: Anamika Roy Rashtrawar

Question 20. The UN ‘Economic and Social Survey of Asia and the Pacific (ESCAP) 2020 foretasted India’s GDP for Fiscal Year 2020-21 at?
Answer: 4.8%

4500+ GK GS Important Question Book for All Competitive Exam

1. विश्व का सबसे छोटा महासागर का क्या नाम है?
उत्तर:- आर्कटिक महासागर
2. विश्व का सबसे छोटा देश का क्या नाम है?
उत्तर:- वेटिकन सिटी
3. विश्व का सबसे छोटा पक्षी का क्या नाम है?
उत्तर:- हमिंग बर्ड
4. विश्व का सबसे छोटा महादेश का क्या नाम है?
उत्तर:- आस्ट्रेलिया
5. विश्व का सबसे बड़ा महादेश का क्या नाम है?
उत्तर:- एशिया महादेश
6. विश्व का सबसे गहरा महासागर का क्या नाम है?
उत्तर:- प्रशांत महासागर
7. विश्व का सबसे बड़ा सागर का क्या नाम है?
उत्तर:- दक्षिणी चीन सागर
8. विश्व का सबसे बड़ा द्वीप का क्या नाम है?
उत्तर:- ग्रीनलैण्ड
9. विश्व की सबसे बड़ी खाड़ी कहाँ की है?
उत्तर:- मेक्सिको की खाड़ी
10. विश्व का सबसे बड़ा द्वीप समूह कहाँ स्थित है?
उत्तर:- इंडोनेशिया

Current Affairs Update PDF Book 2020

11. विश्व की सबसे लम्बी नदी का क्या नाम है?
उत्तर:- नील नदी
12. विश्व की सबसे व्यस्त व्यापारिक नदी का क्या नाम है?
उत्तर:- राइन नदी
13. विश्व की सबसे बड़ी सहायक नदी का क्या नाम है?
उत्तर:- मेडिरा
14. विश्व की सबसे बड़ी नहर का क्या नाम है?
उत्तर:- स्वेज नहर
15. विश्व का सबसे बड़ा नदी द्वीप का क्या नाम है?
उत्तर:- माजुली
16. विश्व का सबसे विशाल उपसागर का क्या नाम है?
उत्तर:- हडसन उपसागर
17. विश्व की सबसे बड़ी झील का क्या नाम है?
उत्तर:- कैस्पियन सागर ( रूस )
18. विश्व की सबसे बड़ी ताजे पानी की झील का क्या नाम है?
उत्तर:- सुपीरियर झील ( अमरीका )
19. विश्व का सबसे गहरी झील का क्या नाम है?
उत्तर:- बैकाल झील ( रूस )
20. विश्व का सबसे ऊँचाई पर स्थित झील का क्या नाम है?
उत्तर:- टिटिकाका ( द० अमरीका )

Rivers in India Interesting information for Competitive Exam

21. विश्व का सबसे बड़ा लैगून का क्या नाम है?
उत्तर:- लैगोआ डॉस पैटोस ( ब्राजील )
22. विश्व की सबसे ऊंची पर्वत चोटी का क्या नाम है?
उत्तर:- माउंट एवरेस्ट (नेपाल)
23. विश्व की सबसे बड़ी मस्जिद का क्या नाम है?
उत्तर:- जामा मस्जिद (भारत)
24. विश्व का सबसे बड़ा रेगिस्तान का क्या नाम है?
उत्तर:- सहारा (अफ्रीका)
25. विश्व का सबसे ऊंची फाउंटेन का क्या नाम है?
उत्तर:- फाउंटेन हिल्स (एरिजोना)
26. विश्व का सबसे ऊँचा शहर का क्या नाम है?
उत्तर:- वेन चुआन (चीन)
27. विश्व का सबसे बड़ा चर्च का क्या नाम है?
उत्तर:- सेंट पीटर की बासीलीक (वेटिकन सिटी)
29. विश्व का सबसे बड़ा गिरजाघर का क्या नाम है?
उत्तर:- कैथेड्रल चर्च (न्यूयॉर्क)
30. विश्व का सबसे बड़ा कब्रिस्तान का क्या नाम है?
उत्तर:- लेनिनग्राद (रूस)

Books And Authors GK प्रमुख लेखक एवं उनके रचनाएँ

31. विश्व की सबसे बड़ी कृत्रिम झील का क्या नाम है?
उत्तर:- वोल्गा झील
32. विश्व का सबसे गर्म प्रदेश का क्या नाम है?
उत्तर:- अल्जीरिया ( लीबिया )
33. विश्व का सबसे ठंडा स्थान का क्या नाम है?
उत्तर:- वोस्तोक अंटार्कटिका
34. विश्व का सबसे शुष्क स्थान का क्या नाम है?
उत्तर:- अटाकामा मरुस्थल चिली
35. विश्व का सबसे बड़ा पुस्तकालय का क्या नाम है?
उत्तर:- कांग्रेस पुस्तकालय (लंदन)
36. विश्व का सबसे ऊंचा ज्वालामुखी का क्या नाम है?
उत्तर:- माउंट कॅाटोपैक्सी
37. विश्व का सबसे बड़ा सड़क पुल का क्या नाम है?
उत्तर:- महात्मा गांधी सेतु (बिहार)
38. विश्व का सबसे चौड़ा जलप्रपात का क्या नाम है?
उत्तर:- खोन जलप्रपात
39. विश्व में सबसे ऊंचा क्रिकेट मैदान का क्या नाम है?
उत्तर:- चैल (हिमाचल प्रदेश)
40. विश्व का सबसे बड़ा हवाई अड्डा का क्या नाम है?
उत्तर:- किंग खालिद हवाई अड्डा रियाद (सऊदी अरब)

General Studies Material for Competitive Exams

41. विश्व में सबसे व्यस्त हवाई अड्डा का क्या नाम है?
उत्तर:- शिकागो इंटरनेशनल एयरपोर्ट
42. विश्व का सबसे बड़ा बंदरगाह कहाँ स्थित है?
उत्तर:- न्यूयॉर्क (सं ० रा ० अमेरिका )
43. विश्व में सबसे ज्यादा सीमा रेखा वाला देश का क्या नाम है?
उत्तर:- चीन
44. एशिया का सबसे बड़ा रेगिस्तान का क्या नाम है?
उत्तर:- गोबी
45. विश्व का सबसे बड़ा अजायबघर का क्या नाम है?
उत्तर:- अमेरिकन म्यूजियम आँफ नेचुरल हिस्ट्री
46. विश्व का सबसे विशाल मंदिर का क्या नाम है?
उत्तर:- अंकोरवाट मंदिर (कंबोडिया, 162.6 हेक्टेयर में)
47. विश्व का सबसे बड़ा घंटाघर का क्या नाम है?
उत्तर:- द ग्रेट बेल ऑफ मास्को
48. विश्व की सबसे बड़ी मूर्ति का क्या नाम है?
उत्तर:- स्टैच्यू आँफ यूनिटी (भारत)
49. विश्व का सबसे बड़ा हिन्दू मंदिर परिसर कहाँ स्थित है?
उत्तर:- अक्षरधाम मंदिर (भारत)
50. विश्व की सबसे लंबी रेलवे लाइन का क्या नाम है?
उत्तर:- ट्रांस साईबेरियम

List of important committees and commissions in India

4500+ GK GS Important Question Book for All Competitive Exam

सामान्य अध्ययन श्रंखला प्रश्न उत्तर पुस्तिका

आप एक बार 4500+ GK GS Important Question Book for All Competitive Exam को एक बार जरूर ध्यान से पढ़ें। और अपने दोस्तो के साथ भी जरूर शेयर करे। और अगर आप ऐसे ही आने वाली सभी परिक्षाओँ की तैयारी करना चाहते है तो आप हमारी website – learnwithexpert.com के साथ लगातार बने रहिये। क्योकि हम प्रतिदिन आपके लिए जरूरी Notes देते रहते हैं आप हमारी Website को Subscribe भी कर ले जिससे कि आपको हमारे द्वारा सभी update मिलती रहें ।

My Dear Student -BANK, SSC, SSC 10+2, RAILWAY, POLICE, UP POLICE, RAILWAY GOURP D, RAILWAY POLICE, CGL, VDO, CPO SI, SSC CGL RPF, BSF, CISF, ASI, UPSSSC, CTET, TET, UPPSC, UPSC, IAS, PCS,CDS,CAPF,UGC-NET,CPO,Competitive Exam या अन्य किसी भी परीक्षा की तैयारी में लगे है तो हमारे website – Learnwithexpert.Com पर visit करते रहें , ताकि आपको हमारे द्वारा नये Update आपको प्राप्त होते रहे ।।

Disclaimer: Learnwithexpert.com केवल Educational Purpose शिक्षा क्षेत्र के लिए बनाई गई है, तथा इस पर उपलब्ध कुछ पुस्तक Notes,PDF Material,Books का मालिक नहीं है, न ही बनाया और न ही स्कैन किया है। हम सिर्फ Internet पर पहले से उपलब्ध Link और Material प्रदान करते हैं। यदि किसी भी तरह से यह कानून का उल्लंघन करता है या कोई समस्या है तो कृपया हमें [email protected] पर Mail करें।

Add a Comment

Your email address will not be published.